Еконт ще изплати доброволно над 13 млн. лв. на НАП, въпреки

...
Еконт ще изплати доброволно над 13 млн. лв. на НАП, въпреки
Коментари Харесай

„Еконт“ доброволно ще върне 13 милиона лева на НАП, въпреки спечелено съдебно дело

" Еконт " ще изплати непринудено над 13 млн. лева на  Национална агенция за приходите , макар че компанията е спечелила дело на първа инстанция по този проблем, оповестяват от " Еконт ".

Повече от година продължава съдебната борба по въпроса дали „ Еконт “ да начисли със задна дата ДДС върху осъществените от компанията пощенски услуги за интервала 2013-2015 година, описват от компанията.

Междувременно от  Национална агенция за приходите  отправиха предложение на компанията непринудено и със остаряла дата да начисли ДДС върху цената на пощенските услуги, предоставени от „ Еконт “ за интервала от 2016 до 2019 година Предложението на  Национална агенция за приходите  е компанията да събере оспорваните суми от клиентите си.

Съдът се произнесе в интерес на „ Еконт “ на първа инстанция. Въпреки това компанията взе решение да изплати въпросната сума на Националната организация по приходите и избра да не продължава съдебните каузи.

Претенцията на  Национална агенция за приходите  за назад начисляване на ДДС за интервала е в размер на 3 800 000 лева Тази сума беше подадена още през 2020 година и бе заведено съдебно дело

Компанията е спечелила делото на първа инстанция. Основните причини на съда бяха, че подобен е бил законът тогава, както и потвърденият факт, че самата  Национална агенция за приходите  също е употребила пощенски услуги без ДДС именно въз основата на съществуващото законодателство.

Дни преди Коледа на 2021 година обаче „ Еконт “ получи нова покана за внасяне на ДДС за услугите за интервала 2016-2019 година Въпреки решението на съда в нейна изгода по отминалата покана, компанията реши да прекрати съдебния спор и да изплати на  Национална агенция за приходите  цялата претендирана сума от 6 580 865 лева Отделно към нея следва начисляване на лихви. Така цялата сума, изплатена от „ Еконт “, ще надвиши 13 000 000 лева

Основните причини за това деяние на компанията са както стопански и обществено-политически, по този начин и морални и персонални.

Големите разноски, депозитите и траялите с години каузи са единствено част от икономическите аргументи на компанията.

От друга страна новата обществено-политическа конюнктура в страната води съдружниците до убеждението, че от есента на 2021 година постъпващите в държавния бюджет средства ще бъдат харчени намерено и само в интерес на данъкоплатците на България.

Убеждението на компанията е, че е неприемливо да потърси от клиентите си претендираните от  Национална агенция за приходите  суми със остаряла дата. В този смисъл „ Еконт “ реши да поеме напълно изплащането на сумите.

„ Не искам да бъда в съдебни връзки с страната, чийто министър съм “, показа като собствен персонален мотив Николай Събев, създател на компанията „ Еконт
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР